Hudiksvall är en mysig hamnstad längs södra Norrlandskusten med promenadavstånd till allt. Mest känd är staden kanske för sin trähusbebyggelse, de röda sjöbodarna på båda sidor om Sundskanalen och Fiskarstan med byggnader från 1800-talets mitt. Det finns flera hotell att välja på i Hudiksvall centrum, men om man vill åt den riktiga Hälsingekänslan, bör man bo på Hälsingegård. ”Hälsingegårdar” är ett samlingsnamn för en rik variation av äldre och välbevarade bondgårdar. De är klassade som världsarv av Unesco eftersom de bär på ett stycke oumbärlig kultur- och byggnadshistoria.
Vi tar bussen från Hudiksvall centrum – det tar en kvart – och kommer fram till Ystegårn café och bistro. Det är en av få riktigt välbevarade fyrbyggda hälsingegårdarna, med anor från 1700-talet. Här samsas café, restaurang och gårdsbutiker med hållbar inredning, byggnadsvård och lokala hantverk. Precis utanför husknuten går det att kliva på i skidspåren. I ett av gårdshusen ligger Forsa Gårdsmejeri och intill hittar vi Ingegärd som tillverkar Hälsingesåpa i det egna såperiet. För barnen finns lekytor både ute och inne, med djur och natur runt knuten, och på sommaren anordnas musikkvällar, konstutställningar och marknader. Här samsas gamla hantverkstraditioner med museum och allmogeföremål från tre sekel.
Det yr av pudersnö när vi kommer till gården. Lyktor har tänts för vår skull och leder fram till en trätrappa som tar oss till gårdens bed and breakfast, en liten lägenhet, varsamt inredd med originaldetaljer från när gården byggdes.
Att få sova i en klassisk utdragssoffa och vakna till morgonsol som faller in genom handblåsta fönster är kanske i sig värt resan hit. Barnen vaknar tidigt och leker med lego på en ull-filt på golvet. Vi köpte en låda på Albins leksaker dagen innan – en leksaksaffär i Hudiksvalls centrum som, om man reser med barn, är väl värd ett besök.
Klockan nio serveras frukosten i restaurangen. Det har varit kallt under natten och vi får balansera över en istäckt gårdsplan för att mötas av kaffedoft och nybakta småkakor. Det serveras ljummet bröd och croissanter, charkuterier, frukt och bär. Tvååringen väljer havregrynsgröt med hjortronsylt och hon som är åtta fyller tallriken med hälsingefil.
Under dagen utforskar vi omgivningarna, mer om det här.
Att få se norrsken på de här breddgraderna går inte att räkna med – men det är inte helt ovanligt heller. Ladda ned en norrskens-app, den förutspår möjligheterna så att du vet om det är värt att ställa sig på vakt, och sedan är det bara att ha tålamod. Vår dotter har hunnit somna men vi väcker henne, sveper en filt om henne och går tillsammans ut på skaren på fältet. Har man inte sett norrsken tidigare är det en chans som måste tas.
Sommartid erbjuder Ystergårn en rad olika evenemang såsom musikkvällar, bondemåndagar, marknader och temadagar. För barnen finns lekytor både ute och inne, med djur och natur runt knuten.