kvalvika.jpg

travel

Sagosommar i Sunne

Sunne är en liten sommarpärla i hjärtat av Värmland. Selma Lagerlöfs sagokonst har präglat orten som bjuder på överraskande många kulturskatter, samtidigt som den är ett utmärkt resmål för barnfamiljen. Vi besöker Sunne på sommaren. För den som kommer hit någon annan tid på året kan Ski Sunne eller Selma Spa läggas till på utflyktslistan. Håll också koll på Fryksdalsdansen, en årlig musikfestival med dansband, rock och pop. För ungdomar hålls ett ”megadisco” på logen.

Sunne ligger vackert beläget vid Frykens strand. En promenad från tågstationen genom staden tar dig förbi småbåtshamnen och upp till kyrkan. Den kallas ibland för ”Fryksdalens domkyrka” och har en historia som går tillbaka till 1200-talet. Dess äldsta föremål, dopfunten, är faktiskt så gammal.

Vid vattnet nedanför kyrkan löper en strandpromenad i trä. Vill du gå en något längre tur, som ändå är lättvandrad och nära centrum, startar en slinga på två kilometer vid Sunne brukshundsklubb. Vid stigens bortersta punkt har du utsikt över Backatjärn. Rätt tid på året kan man se sångsvanar och tranor och om natten på försommaren hörs vattenrall och sumphöna. Morkullan sägs flyga regelbundet över mossen.

 Sunne har både hotell och vandrarhem inom promenadavstånd från stationen, som Gröna Lena och Färglabbets Bed & Breakfast. Något utanför stadskärnan finns herrgård, spa och camping. För den som vill ha förslag på utflykter är appen Sagolika Sunne ett tips. Vi använder oss av guiderna när vi besöker både Mårbacka och Rottneros skulpturpark. I appen finns också en evenemangskalender och ett quiz för barn.

Alma Löv Museum

Det går att göra utflykter runtom Sunne med både buss, anropsstyrd buss och tåg. X-linjen är ett flexibelt sätt att resa till platser den vanliga kollektivtrafiken inte täcker. Körvägen och tidtabellen är inte förutbestämd utan läggs i samband med att du bokar resan (som inte kostar mer än en vanlig biljett). Vi kliver av i Smedsby – från vänner har vi fått höra att just hit måste vi åka.

Alma Löv Museum of Unexpected Art kallar sig själva för ett samtidskonstmusuem. Projektet – som startades av konstnären Marc Broos 1998 och numer drivs vidare av hans dotter – har visionen att vara en mötesplats och en experimentverkstad. Och det är inget vanligt museum. Gränserna mellan utomhus och inomhus, liksom konstnär och betraktare, är mjuka. Bakom verken står såväl etablerade som aspirerande konstnärer som var och en har tilldelats ett eget utrymme; en sal i huvudbyggnaden Paleis Oranjestraat eller en paviljong ute på ängen eller i skogsdungen. Paviljongerna är utformade som titthus att gå på upptäcktsfärd in i.

Vi äter tomatsoppa med bröd i caféet och tar med oss tekopparna ut på gården. Den här hemtrevliga men ovanliga platsen lockar inte bara vuxna utan faktiskt samtliga barn i sällskapet att plötsligt nyfiket börja både prata och tolka konst.

Selma Lagerlöfs Mårbacka
Den värmländska naturen, skogarna och bygderna har på ett tydligt sätt inspirerat Selma Lagerlöfs författarskap. Uppvuxen på gården Mårbacka blev hon en av våra största berättare, den första kvinnan att tilldelas Nobelpriset i litteratur liksom Svenska Akademiens första kvinnliga ledamot. Barndomshemmet köpte hon tillbaka 1907 och där skrevs också många av hennes böcker.

Gården och hemmet är på Selmas begäran bevarat och idag öppet för allmänheten. Inuti huset hålls guidade visningar om hennes liv och författarskap, men det går också bra att (och till en lägre summa) besöka serveringen och boklådan, utställningarna och trädgårdarna. I boden säljs sticklingar från Selmas pelargoner.

För att klara gårdens ekonomi anlade Selma en stor äppelodling och köksträdgård och som jordbrukare var hon en av traktens största arbetsgivare. Bland annat sålde hon ett så kallat skrädmjöl, gjort på rostad och mald havre. Traditionen säger att skrädmjöl ska kokas till nävgröt och serveras med fläsk och lingon. Vi köper en påse och upptäcker att det ger utmärkta pannkakor (2,5 dl skrädmjöl, 4 dl mjölk, 3 ägg, ½ tsk bakpulver, lite vanilj och salt) som får bli frukost de kommande dagarna.

Sunne sommarland

Om Mårbacka är Sunnes dragplåster för vuxna, är sommarlandet vad som lockar barnen. Det ligger på promenadavstånd från centrum och det går att lösa såväl en- som tvådagarsbiljett (och är ni ute tidigt och vill bada längre säljs ett säsongskort).

Sunne Sommarland är allt man förväntar sig av ett badland: här finns vattenrutschbanor och pooler, ett badland för de yngre, pommes och glass, men också bastu, varm källa, gummiflotte och ett par hoppborgar. En av rutschbanorna går genom ett moln av skum. Ut i Fryken sträcker sig Wipe Out, en flytande hinderbana.

Sommarlandet ligger intill en stor camping med både tältplatser och stugor med självhushåll. För den som vill utforska Sunne med campingen som utgångspunkt (och få badstrand, bilbana och äventyrsgolf på köpet) är det alltså fullt möjligt. 

Rottneros Skulpturpark

Morgonen efter hyr vi cyklar vid matbutiken Direkten intill tågstationen. Till Rottneros, fem kilometer söder om Sunne, går cykelväg hela vägen, men förbered dig på en uppförsbacke i slutet. Hit går också Frykdalsbanan – den tar bara fem minuter, liksom landsvägsbuss.

Rottneros Skulpturpark är en upplevelsepark med inspiration från naturromantiken och barockträdgårdarna. Vigelandsparken och Rosengården, Carl Edhs parterr, Millesplatsen och Spegelsalen. Här samsas rosenbuskar med fontäner, ett litet vattenfall och hundratalet skulpturer av kända nordiska skulptörer. I parkens mitt ligger Rottneros Herrgård. Byggnaden har uppförts som en bild av Ekeby, så som Selma Lagerlöf beskrev platsen i Gösta Berlings saga.

Vi tänkte oss ett besök på en timme eller två, men förstår snart att parken lämpar sig minst lika bra för en heldagsutflykt. För barnen finns ambitiösa lekplatser där de kan ta en tur med piratflotte, köra trampbil, hoppa studskudde och klättra i klätterställningar. I en långgrund vik går det fint att bada. Ska ni vara här längre än att en glass räcker som mellanmål är ett tips att ta med sig en picknickkorg – serveringarnas utbud är inte så stort. Vid sjön finns även en grillplats.

Utanför parken ligger Berättarladan, Västanå Musik och Teaters hemmascen. Under vårt besök spelas Herr Arnes Penningar men Loftet erbjuder julkonsert, mindre föreställningar och musikuppträdanden också andra tider om året. Även utan biljett går det bra att besöka teaterns kostymutställning.

Fika på Villa Helios

Väl tillbaka i Sunne lämnar vi tillbaka cyklarna och ser oss om efter något att äta. I Sunne finns ett standardutbud av sushi, thai och pizza men den som söker något med större charm kan gå till Cafe Villa Helios.

Ägarna säger att de velat förflytta gästerna bakåt i tiden och vi landar någonstans i början av förra seklet. Här dricks kaffet i skuggan av en stor kastanj utanför ett vackert hus i jugendstil uppfört 1904. Plommonpaj med plommon från caféets egen trädgård eller en skrädvåffla med chèvreost kan rekommenderas.

Viggo Lundberg