kvalvika.jpg

travel

Familjeweekend i Hamburg

Hamburg ligger på bekvämt nattågsavstånd från Sverige och ger en möjligheter att uppleva mycket på kort tid – vi åker på fredagskvällen och är tillbaka hemma måndag morgon. Under helgen hinner vi uppleva staden strosandes längs kanalerna, gå på loppmarknad och fiskmarknad, hänga på lekplats, äta både street food och gå på finrestaurang – men också besöka världskända Miniatur Wunderland, det tropiska akvariet och konserthuset Elbphilharmonie. Allt är fullt möjligt att hinna med under en helg, och passar lite särskilt bra för dig som reser med barn, även om du förstås inte kommer ha några problem att göra av med mer tid än så.

Barnen har sett fram emot tågresan allra mest, den yngsta kallar det för sängtåg, och har planerat både vilken middag vi ska ha med oss och vilka spel och pyssel. Att få bädda sin egen säng, ligga och kika ut genom tågfönstret och under några timmar vara utlämnade till kortspel är i sig en lyx. Nattåget från Stockholm till Hamburg rullar ut vid sextiden och om du kliver på i exempelvis Malmö har klockan hunnit bli strax innan midnatt. Du kan även kliva ombord i Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta, Hässleholm eller Lund.

När vi kommer till Hamburg är klockan sex på morgonen. Det tar oss en liten stund att växla pengar till stationens bagageskåp men det gör inget för vi väntar på att kaféet Junge Die Bäckerei på andra sidan gatan ska öppna. Vår Tyskland-weekend invigs med stora muggar kaffe och omelettmackor till de vuxna. Barnen väljer lemonad och en varsin gigantisk pretzel – den klassiska tyska saltkringlan.

Hamburg är promenadvänligt och vi rör oss längs de ikoniska tegelhusen och kanalerna i Speicherstadt bort till Miniatur Wunderland. Det är något speciellt att promenera i en stad de där timmarna innan den riktigt vaknat. Det omåttligt populära miniatyrlandet har generösa öppettider, kl 07 till 01, men kön och väntetiden är ändå ofta extrem. Om du kommer med nattåget är du vaken tidigt och kan uppleva platsen utan trängsel, men glöm inte att boka din biljett på förhand.

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland är en av Hamburgs mest omtalade attraktioner – en enorm fantasivärld uppbyggd av hundratusentals millimeterstora figurer och modelltåg som slingrar sig ut och in genom tunnlar och över broar, förbi en cirkusplats och en idrottsarena, genom Alperna till Rio de Janeiro, Eiffeltornet i Paris, Sydneyoperan och både gruvan och Ishotellet i Kiruna (där en pytteliten typiskt svensk polisbil står parkerad). Tittar man noga tar detaljerna aldrig slut och vi upptäcker såväl en UFO-jägare som Pippi Långstrumps Villa Villekulla.

Det är svårt att inte fascineras av hantverksskickligheten och det går att kika in i både verkstaden och kontrollrummet varifrån alla tåg styrs. När dag omväxlande övergår i natt och belysningen sänks lyser världarna upp av tusentals små lampor.

Loppmarknad i St Pauli

Hamburg har bra kollektivtrafik och med en dagsbiljett får du åka med alla färdsätt hela dagen. (Kollektivtrafiken ingår även i Hamburg City Pass som ger inträde eller rabatt till en lång rad attraktioner.) Varje lördag året om hålls loppmarknaden ”Flohschanze” i stadsdelen St Pauli, nära tunnelbanestationen Rödingsmarkt. Här samsas vintagekläder med vinylskivor, möbler, skor och antikviteter. Dottern fyndar nästan på en gång en gosedjurshäst och lillebror en Greta Gris-ryggsäck och två småbilar, så några leksaker hade vi inte behövt packa med oss hemifrån. I den ena änden av marknaden finns ett bohemiskt hål i väggen som serverar tacos och efter förmiddagens promenerande behöver alla något kallt att dricka – det blir Fritz-Cola. Fritz-läsken är i Tyskland en given utmanare till de stora läskföretagen och en gång skapad av två hamburgska studenter. När vi lämnar marknadsområdet och letar oss ut mellan husen upptäcker vi gränder med stadsodlingar och en liten lekplats. Körsbärsblommorna har precis slagit ut och i lugnet strax intill kommersen är kanske stadssemestern som bäst.

Hamburgare i Hamburg

När vi frågar barnen vad de vill äta tycker de att det är självklart att vi ska ha hamburgare, vi är ju Hamburg. Det råder olika uppfattningar om ordet hamburgares ursprung, men en teori är att det kommer från Hamburg Steak som i sin tur tagit sitt namn av den tyska staden. Biffar i bröd var en vanlig rätt som tillagades på skeppen som fraktade tyska emigranter till USA på 1800-talet. Ett av de mer populära hamburger-haken är Ottos Burger och här finns också stans kanske bästa vegburgare. Vegbiffen på eget recept är standard på menyn, men den som vill kan byta ut till kött, liksom toppa beställningen med rökt majonnäs, cole slow och milkshake.

Designhotell med barntwist

Piedrei hotel, där vi bokat våra två övernattningar, ligger i Hamburgs gamla hamnkvarter. Hotellet vann German Design Award 2022 och är både lekfullt och snyggt och har man inte lust att bo i ett hotellrum bokar man en husvagn. På innegården finns en konstgräsmatta med solstolar och parasoll och du får välja om du helst vill ha vagnen inredd i flower power-, hippie- eller retrostil. Oavsett vilket du väljer har husvagnarna takfönster så att du kan se stjärnhimlen. I hotellets källare finns cyklar till uthyrning och vägg i vägg med restaurangen en egen biosalong. Den 200 kvm stora barnavdelningen Racker Room ligger på våning två och håller öppet varje dag. Här finns klättervägg, lego, tv-spel, kuddhörna och böcker – och framför allt, inga föräldrar. Barnen kan lämnas av hos lekvänlig personal medan mammor och pappor tar med sig kaffekoppar och pocketböcker upp till takterrassen.

Konserthuset Elbphilharmonie

Arkitekturen i Hamburg spänner från romanska kyrkor till eleganta kontorsbyggnader och flera av dem återfinns på Unescos världsarvslista, som Chilehaus och Kontorhausviertel. Kontrasten är skarp när den nygotiska tegelarkitekturen i kanal-kvarteren övergår i moderna stål- och glaskonstruktionerna i intilliggande och nybyggda HafenCity. Den mest framträdande platsen i HafenCity är stadens nya landmärke och vad som numer definierar Hamburgs silhuett: Elbphilharmonie. Konserthuset är en skimrande våg av glas byggd på fundamenten till ett gammalt lagerhus – mitt i floden Elbe. Även om du inte har tid att lyssna på en konsert är byggnaden öppen för alla. Europas längsta rulltrappa tar oss (utan kostnad) upp till en panoramabalkong med utsikt i alla väderstreck.

Marknad i gryningen

På söndagsmorgonen går vi upp tidigt, promenerar ner till hamnen och tar pendelbåten till Altona fischmarkt. (Båten ingår i kollektivtrafiken.) Fiskmarknaden är torghandel av klassiskt snitt med tjoande försäljare, food trucks och en och annan gatuartist. Den har tagit plats om söndagsmorgnarna i hela 300 år och eftersom den drar i gång redan klockan 05 lockar den både morgonpigga och de som ännu inte har gått och lagt sig. Utöver färsk fisk och skaldjur säljs grönsaker och bröd och det finns en auktion både för frukt och en med blommor. Morgonkaffet köper vi från bakluckan på en bil och till frukost blir det frallor med nypanerad fisk.

Hajar, krokodiler och glass

En halvtimme med tunnelbanan utanför Hamburg centrum ligger stadens djurpark, Tierpark Hagenbeck, men också Tropen Aquarium. Från utsidan ser akvariet ut som ett gammalt tempel. När man kliver in leds man genom flera våningsplan – en resa längs ekvatorn och en rad tropiska och subtropiska livsmiljöer – vilket gör att det känns litegrann som att stiga ned i en underjordisk värld. Man kommer nära både Nilkrokodiler och kungskobror, fladdermöss och fantastiskt färggranna saltvattensfiskar. I Great Shark Atoll kan man genom ett stort fönster se hur hajar och rockor tar sig fram i en av Europas största havsvattenanläggningar.

Eftersom det överallt i akvariet är mycket varmt och fuktigt är ett tips att inte springa förbi skåpen i entrén, som vi gjorde, utan stanna och låsa in sina jackor och tjocktröjor. Och när ni kommer ut på andra sidan kommer alla att vara i behov av en glass.  

Matresa till Italien

På kvällen innan vi ska resa hem har vi bokat bord på hotellets restaurang, Kitchens. Var fjärde månad åker personalen på en matresa och nu senast besökte de Toscana. Rätterna på den nyinvigda femrättersmenyn är skapad med inspiration från både finkrogar och lantkök och målet är en matupplevelse där såväl stjärnkockars som mormors egna recept fått smälta samman. Vi serveras cappelletti (en slags tortellini) med scamorza-ost och bacon, anjovis och lingon i kombination, och ribollita – en klassisk toskansk bönstuvning med oliver. Varje maträtt presenteras med ett fotografi från resan och en berättelse om hur just den anrättningen kom till. Efterrätten, colazione, är tänkt att vara en blinkning till italienarnas frukost – lätt, snabb och söt – och smakar kaffe, pistage och choklad. Till barnen serveras små cornetto-glassar och till varmrätt en mycket uppskattad speghetti med tomatsås.

 Bara några meter utanför hotellet finns en busshållplats som på tio minuter tar dig till centralstationen. Barnen har borstat tänderna och faktiskt också bytt om till pyjamas innan vi beger oss av. Gosedjurshästen bärs i famnen. Hamburg Hauptbahnhof är en stor station, och en knutpunkt för den som vill resa vidare ut i Europa, men det är inte svårt att hitta rätt spår. Några minuter efter tio rullar tåget ut från perrongen och vi påbörjar natten hem.  

Viggo Lundberg