Viggo Lundberg

View Original

Varberg - Sveriges Havanna

Texten är publicerad på SJ.se/reseinspiration. 

Varberg ligger ungefär mitt emellan Göteborg i norr och Halmstad i söder. När vi rullat in på stationen befinner vi oss mitt i stadskärnan. Klockorna från tågbommarna hörs klämta ofta, här är gångavstånd till allt. Det är bara några minuter till torget, med omtalad torghandel på onsdagar och lördag. Åt andra hållet ligger havet. Fästningen reser sig längs strandlinjen. Här finns medeltida historia och prisbelönta spa-hotell, alla tänkbara former av heta, kalla och salta bad. Varberg erbjuder också vindar från Havanna: salsa, kubanska smaker och över 100 sorters rom.

Promenera längs havet

Strandpromenaden sträcker sig flera kilometer, från Varbergs fästning och hela vägen till Kusthotellet, och har gjort så i drygt 100 år. Här går mjuka sandstränder över i släta klippor. Barnens badstrand med långgrunt vatten, Fästningsbadet med soldäck och hopptorn. De damer som vill bada nakna väljer Skarpe Nord. Herrar näckar på Goda Hopp.

När det är fint väder fylls strandpromenaden med människor – det skejtas, cyklas, joggas, flaneras – men den är välbesökt också resten av året, i såväl morgondis som skymning. För vår del, med en fyraåring som promenadsällskap, går det långsamt. När vi kommer till Kärleksparken viker vi in i de gröna gångarna. När vi var här förra sommaren hittade vi en glänta med ett fik som serverade glass och jordgubbar. Nu köper vi istället take away-kaffe och varm choklad och fortsätter mot Spökitetsparken. Den ligger precis nedanför fästningen och är en utflyktslekplats med tema spöken och lokalhistoria. Här finns både fladdermöss och spökskog!

En bit av Kuba

Lasse Diding har skapat sitt eget drömhotell, Hotell Havanna är vad han tagit med sig från sina resor till Kuba. Han berättar om en sensuell blandning av det loja 50-talet och en mer avslappnad attityd till livet, hotellet en plats för läsande och samtal som på kvällen blir avlöst av fest, dans och musik. Det första vi gör är att ta trapporna upp till Hemingways bar med 360 graders utsikt. I tornbiblioteket norpar dottern åt sig ett exemplar av Lasse-Majas detektivbyrå – Buena Vista Book Club påbjuder att man får låna fritt bland hotellet 15 000 böcker och ta med den man tycker mest om hem. I anslutning till restaurangen ligger cigarrsalongen och på väggarna sitter tavlor man behöver några dagar för att titta igenom ordentligt. Till middag väljer vi Havannas kubanska: heta kycklingspett med primörer, friterad potatis, tomatcréme och aioli. När det blir för kallt på terrassen äter vi flädersorbet i baren och beundrar aktiviteten i rombaren. Gästerna har mycket svårt att välja bland de hundratals flaskor av Kubas nationaldryck som servitörerna förevisar – rom från landets alla provinser, vattenklar, svart eller gyllene som gräddkola.

En annan värld

Frukostpersonalen föreslår att vi tar morgonrocken den korta promenaden ner till havet för ett höstdopp vid något av klippbaden. Vi väljer istället trappan ner i hotellets källare, till Hemingwaybadet, en på alla sätt märklig plats. Spa-badet är en underjordisk våning med pool, bubbelbad, fotbad, ångbastu, torrbastu och ångbad. Allting utsmyckat med tiotusentals marockanska, vackert mönstrade kakelplattor. Ur högtalarna musik, i taket tända ljus. Vem har bestämt hur det ska se ut? Allt tyder på att det är Diding. Det är fascinerande att vara på en plats där någon har realiserat sina visioner, utan att hålla tillbaka, och skapat något så eget.

Frukosten äter vi i en solskärva på uteserveringen. Det är höst i luften men på en ort där bastubaden aldrig tycks länge bort än hundra meter gör det inte så mycket.

Varbergs fästning

Klippan som borgen står på kallades Wardberg långt innan fästningen och staden Varberg fanns och än idag reser sig stenmurarna högt och djärvt. Det som en gång var en gränspost under mångåriga krig är idag mer av ett kulturcenter. Under högsäsong är det kulturhistoriska museet öppet och arrangerar dramatiserade visningar på borggårdarna. Just nu har utställningen Butiken för omöjliga saker fått ta plats. Här ger man bort idéer, tankar och lust. 

Den som är historieintresserad vandrar genom fästningen och årtiondena som följt sedan 1200-talets slut, när ett försvar började byggas på klippan, med all information i en app. Barnen springer istället genom gångarna, ätandes glass, lekandes med kanonerna. Delad fascination uppstår först vid Bockstensmannen – världens enda kända, pålade mosslik. I museet finns skelettet, den bevarade dräkten och sägnerna om fyndet.  

Bada med anor

Den långa träpiren sträcker sig ut i havet, balanserandes på pålar. Byggnaden påminner om ett sagoslott från Orienten med paviljonger och kupoler. Innanför väggarna härskar lugn och hundraåriga badtraditioner. Kallbadhusets historia har varit stormig, bokstavligt talat. Det första badhuset färdigställdes när Varberg etablerade sig som kurort, 1866 – men förstördes i en storm 1884. Det andra badhuset gick åt i ”julstormen” 1902. När stormen Gudrun drog in 2005 blåste bryggorna sönder och under vintern sex år senare stötte isflak omkull pålarna. Idag driver Johan och Jimmy verksamheten i den ståtliga byggnaden, den tredje generationen i samma släkt. De håller öppet året runt för den som längtar efter det svalkande havet. Genom de stora fönstren i bastun kan man blicka ut över Kattegatt.  

Några minuter därifrån, i ena änden av Sjöallén, står några food trucks uppställda. Innan vi vänder hemåt äter vi falafel i sällskap av strandskator.

 Länkar:

Kallbadhuset i Varberg: www.kallbadhuset.se/

Hotell Havanna och Hemingwaybadet: www.hotellhavanna.se

Varbergs fästning: www.museumhalland.se/varbergs-fastning/

Mer om Varberg: www.visitvarberg.se

©